Ha tippeket keresel egy szabadulószoba előtt, akkor jó helyen jársz!

 Új vagy a szabadulószobák világában, és már az első játéknak profiként állnál neki? Gyakorlott szabadulószobázó vagy és érdekel, hogyan lehetne a csapatod még hatékonyabb?

 Olvasd el tippjeinket és döntsd meg a rekordokat!

 0. Mikor először beléptek a pályára vegyetek nagy levegőt és nézzetek körbe – összegezzétek a látottakat. Vegyétek sorra a zárakat, az eszközöket, átjárókat. Később jól jöhet, mikor már belemerültetek a játékba.

 Ha egy dobozból kivesztek valamit bizonyosodjatok meg róla, hogy nem e találtok ott valami mást is.

 1 – Érkezzetek kipihenve

 Érdemes kipihenten érkezni a játékra. Friss aggyal könnyeben veszitek az akadályokat és gyorsabban reagáltok a kihívásokra.

 Pihenj, mielőtt játszol.

Érkezz időben, hogy ne kelljen kapkodni a játék előtt

 2 – Legyetek figyelmesek!

 Az előzetes információk sok hasznos tudnivalót tartalmazhatnak. Ne féljetek kérdéseket feltenni a játékmesternek, ha valami nem tiszta. Nincs olyan, hogy buta kérdés, különösen akkor, ha még nem voltatok kijutós játékban. Érdemes egymást bátorítani, hogy kérdezzetek, mert közös kihívásnak néztek elébe és kis félreértések is befolyásolják a feladatmegoldásokat. Kérdezd meg, hogy a szobában vannak-e egyszer használatos zárak és mennyire lineáris a játék. Ezzel fel tudtok készülni, hogy nagyobb létszámú csapat esetén érdemes e felosztanotok, hogy ki mivel foglalkozik.

 Hallgassa meg figyelmesen az előzetes infókat.

 Tegyetek fel kérdéseket! Nincs olyan, hogy buta kérdés!

 Kérdezzetek rá mennyire lineáris a pálya (főleg ha sokan vagytok)

 3 – Cselekedjetek azonnal

 60 perc hosszú időnek tűnhet, de ez az idő gyorsan elszalad. Azt tapasztaltuk, hogy gyakran az első rejtvény az, ami a leghosszabb ideig tart, így minél hamarabb kezditek el, annál jobb. Ne agyaljatok túl sokat.

 Ne becsüljétek alá a játékidőt!

 Az első rejtvény gyakran a legtovább tart. Ne gondoljátok túl a feladatokat!

 4 – Osszátok meg az észrevételeiteket!

 A csapatok akkor működnek a legjobban, ha együtt dolgoznak. Osszatok meg minden – akár jelentéktelennek tűnő infót is. Gyűjtsetek össze minden hasznos tárgyat, vagy csak hangosan mondjátok ki, ahogyan észreveszitek, hogy minden csapattag tisztában legyen velük. Jurassic Escape szabadulószobánkban például kifejezetten sok a fizikai eszköz, itt például nagyon fontos, hogy felmérjétek miket találtok!

 Kommunikáció és közös munka.

 Jegyezzétek meg a tárgyakat.
Esetleg gyűjtsétek össze az egyező tárgyakat-elemeket.

5 – Mérjétek fel, hogy mik a haszontalan tárgyak.

 Gyakran sok olyan dolog lesz a szobában, aminek semmi köze a rejtvényekhez. Próbáljátok meg felmérni, hogy melyek a haszontalan eszközök, díszítő elemek. Hasznos egy gyors vizsgálat annak megállapítására, hogy van-e valami elrejtve a tárgyakon. Pl. egy könyv esetében érdemes csak gyorsan átlapozni, hogy észrevesztek e valami szokatlant benne, oldalakon, borítón stb.

 Nem minden rejtvény.

 Felmérni, hogy mik a haszontalan tárgyak.

 A gyors ellenőrzések hasznosak lehetnek bizonyos tárgyak kizárásához.

 6 – Mindenki vegye ki a részét a feladatokból

 A legjobb, ha felváltva próbáljátok meg megoldani a kihívásokat és nem időztök rajta sokat. Vannak, akik jó megfigyelők, míg mások a logikai feladatokkal boldogulhatnak könnyedén. Ne hagyjátok figyelmen kívül a csapaton belül rendelkezésre álló készségeket. Gyakran hasznos, ha valaki összegzi az elemeket és lehetséges alkalmazásukat.

 Ne hagyjátok figyelmen kívül, hogy ki miben jó! Harry Potter inspirálta Varázsbirodalom II. játékunkban például szinte minden érzékszervetekre szükségetek lesz a szaglástól a tapintásig.

 7 – Kommunikáljátok az ötleteket és gondolatmenetet.

 Ha van egy jó ötleted, akkor tegyél meg mindent, hogy elmagyarázd és megértesd a többiekkel. Nézőpontod vagy ötleted hasznos lehet másnak, még akkor is, ha az eredeti ötleted első alkalommal nem volt megfelelő.

 Kommunikálja ötleteiteket és gondolatmenetet.

 Gondolkodj hangosan! A gondolkodás folyamata segíthet másoknak.

 8 – Bátorítsátok egymást!

 Adjatok teret annak, aki megpróbálja megoldani a rejtvényt. Hagyjatok időt egymásnak arra, hogy különböző dolgokat kipróbálhassatok, mielőtt valami másba fognátok. Meglepődnétek, ha tudnátok milyen gyakran szakítja meg valaki a helyes gondolatmenetet.

 Bátorítsátok egymást!

 Vigyétek végig a próbálkozásokat!

 9 – Kérjen segítséget, ha szükséges

 Ha zsákutcába kerültök, vagy nem tudjátok merre forduljatok nem szégyen segítséget kérni. Nincs annál rosszabb, mint amikor a frusztráció olyan szintre nő, hogy senki nem szórakozik. Ne feledjétek, hogy egy tipp nem mindig ad teljes választ.

A megkapott segítséget foglaljátok össze!